MBeeM - pasieka



O produktach pszczelich


Nasze produkty



Odkłady i rodziny - oferta


Galeria


Kontakt





Miód
Przepisy domowej apteki







       Jest produktem, który pszczoły wytwarzają z nektaru kwiatowego lub spadzi, czyli słodkiej substancji wydzielanej przez rośliny w związku z pracą owadzich szkodników, takich jak czerwie czy mszyce. Spadż może być również wytwarzana przez same szkodniki. Miód wpływa bardzo korzystnie na organizm człowieka, zapewniając energię gotową do natychmiastowego wykorzystania. Najważniejsze substancje zawarte w miodzie to:
- aminokwasy
- enzymy trawienne
- cukry proste (fruktoza i glukoza)
- witaminy (między innymi witaminy z grupy B, witamina C)
- składniki mineralne jak wapń, żelazo, potas
Miód ma działanie odkażające, hamuje namnażanie się szkodliwych bakterii oraz działa antyoksydacyjnie dzięki zawartym flawonoidom. Jednak odmiany gatunkowe miodu różnią się właściwościami a co za tym idzie zastosowaniem:

Miód wielokwiatowy wiosenny
- wspomaga detoksykację wątroby
- reguluje pracę układu pokarmowego i układu krążenia
- odżywia mięsień sercowy
- wspomaga organizm w stanie anemii i przemęczenia
- przeciwdziała chorobom woreczka żółciowego i żołądka
- działa uspokajająco

Miód rzepakowy
- pobudza i wzmaga detoksykacyjne działane wątroby
- Wykazuje właściwości antyoksydacyjne, niweluje szkodliwą aktywność wolnych rodników
- wykazuje właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne dzięki zawartości nadtlenku wodoru i ściągające
- odgrywa bardzo ważną rolę w budowie tkanki kostnej
- wpływa na prawidłowe funkcjonowanie śledziony i tarczycy
- charakteryzuje się dość niską aktywnością antybiotyczną
- ze względu na łatwość przyswajania jest wskazany dla osób dbających o wagę, 100g. miodu rzepakowego dostarcza około 300 kcal.

Miód akacjowy
- wspomaga organizm w stanach zmęczenia i braku energii
- działa moczopędnie, żółciopędnie i rozkurczowo
- jest stosowany w stanach zaburzeń żołądkowych
- poleca się go w stanach wzmożonego wysiłku umysłowego
- działa uspokajająco
- pomaga leczyć infekcje układu oddechowego w tym kaszel
- jest wykorzystywany w leczeniu wrzodów żołądka i schorzeniach dwunastnicy
- chroni przed tworzeniem się kamieni żółciowych
- wspiera funkcjonowanie wątroby
- wspomaga leczenie chorób bakteryjnych nerek
- działa osłonowo na układ moczowy
- chroni żołądek przed działaniem nadmiernej ilości soków tawiennych
- pomaga na refluks
- jest zalecany w stanach zapalnych jelit
- usprawnia funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego
- potrafi leczyć bezsenność

Miód mniszkowy
- pomaga przy stanach zapalnych żołądka, wątroby oraz pęcherzyka żółciowego
- przynosi ulgę w schorzeniach reumatycznych
- jest stosowany w stanach wyczerpania psycho-fizycznego
- łagodzi niestrawność
- oczyszcza organizm z toksyn poprzez działanie moczopędne

Miód lipowy
- posiada silne działanie rozgrzewające i napotne
- działa przeciwgorączkowo
- ma zastosowanie wykrztuśne
- pomaga w zapobieganiu i leczeniu grypy
- stosowany jest antyprzeziębieniowo oraz w leczeniu anginy
- przeciwdziała zapaleniu zatok obocznych nosa i infekcji dróg oddechowych
- łagodzi kaszel (zwłaszcza kaszel nocny)
- jest zalecany w chorobach dróg moczowych
- powoduje odciążenie i poprawia funkcjonowanie wątroby
- łagodzi dolegliwości chorób powstających na tle nerwowym
- przez działanie uspokajające może być skutecznym elementem profilaktyki nerwic oraz bezsenności

Miód wielokwiatowy letni
- ma właściwości antybakteryjne
- przeciwdziała przeziębieniu
- wzmacnia odporność organizmu
- jest zalecany przy katarze siennym i astmie oskrzelowej oraz alergiach na pyłki roślin
- przeciwdziała próchnicy zębów

Miód gryczany
- stanowi bogate źródło energii w stachach wyczerpania zarówno fizycznego jak i psychicznego
- działa odtruwająco
- pomaga wyrównać ciśnienie krwi
- jest pomocny w leczeniu miażdżycy
- reguluje pracę układu nerwowego
- ułatwia koncentrację
- wzmacnia odporność
- spowalnia procesy starzenia organizmu
- wzmacnia i uelastycznia skórę
- pomaga leczyć anemię spowodowaną niedoborem żelaza
- pomaga leczyć choroby serca i układu krążenia
- leczy stany zapalne nerek
- obniża poziom cholesterolu
- pomaga leczyć dusznicę bolesną
- jest zalecany w okresie rekonwalescencji
- korzystnie wpływa na wzrok

Miód nawłociowy
- polecany w stanach zapalnych dróg moczowych, skąpomoczu, kamienicy nerkowej i chorobach prostaty
- działa moczopędnie, przeciwzapalnie i odkażająco
- poprawia ukrwienie nerek
- wspomaga oczyszczanie miedniczek nerkowych
- sprzyja gojeniu nadżerek i wrzodów w żołądku i dwunastnicy
- działa żółciopędnie
- wzmacnia i uelastycznia naczynia krwionośne
- wyrównuje ciśnienie krwi
- jest miodem najbardziej aktywnym antybiotycznie spośród wszystkich rodzimych miodów
- skutecznie przeciwdziała alergiom wziewnym

Miód spadziowy
- wzmacnia odporność organizmu
- jest bardzo skuteczny w leczeniu chorób dróg oddechowych
- działa wyksztuśnie
- wzmacnia stawy, pomaga w leczeniu ich schorzeń
- reguluje pracę układu nerwowego
- pomaga zwalczyć napięcie psychiczne
- reguluje funkcjonowanie wątroby
- korzystnie wpływa na drogi żółciowe
- pomaga w przypadku zapalenia płuc
- reguluje tempo przemiany materii
- ma działanie przeciwzapalne, antyseptyczne i przeciwmiażdżycowe
- pomaga leczyć wzdęcia, zaparcia i biegunki
- pomaga leczyć kamicę nerkową oraz astmę
- chroni przed odkładaniem się kamienia nazębnego
- skutecznie wspomaga leczenie reumatyzmu
- działa przeciwnowotworowo

Miód malinowy
- jest źródłem witamin z grupy B (B1, B2, B4, B5, B6, B7, B9, B12)
- posiada doskonałe właściwości wzmacniające
- odżywia i regeneruje organizm
- wykazuje silne właściwości antyseptyczne
- działa napotnie, rozgrzewająco i przeciwgorączkowo
- stosowany jest w leczeniu przeziębień i chorób górnych dróg oddechowych
- zawarte w nim substancje wspomagają pracę serca, regulują ciśnienie krwi, usprawniają krążenie i stymulują produkcję hemoglobiny
- hamuje procesy związane z rozwojem miażdżycy
- znajduje zastosowanie w przypadku nieżytów żołądka i jelit
- chroni i wzmacnia wątrobę, stymuluje wydzielanie żółci
- reguluje pracę układu nerwowego
- redukuje stres, poprawia koncentrację

Miód fasolowy
- wzmacnia układ odpornościowy
- ma właściwości antyprzeziębieniowe
- wspomaga pracę mięśnia sercowego
- łagodzi dolegliwości układu pokarmowego
- przyspiesza regenerację mikroflory jelitowej







Pyłek Kwiatowy
Przepisy domowej apteki







       Pyłek jest męskim materiałem genetycznym roślin, produkowanym przez pręciki obecne w kwiatach. Najważniejsze substancje w nim zawarte to:
- białka (około 24%) które stanowią podstawowy składnik każdego żywego organizmu.
- aminokwasy takie jak kwas asparaginowy, treonina, metionina, izoleucyna, tryptofan, cystyna, arginina, lizyna, histydyna, fenyloalanina, tyrozyna, kwas glutaminowy, prolina, leucyna, seryna, walina, treonina (pyłek kwiatowy jest produktem, który zawiera w swoim składzie wszystkie aminokwasy potrzebne do budowy białka ludzkiego).
- kwasy nukleinowe
- enzymy
- lipidy
- kwasy tłuszczowe
- fosfolipidy które spełniają bardzo ważne funkcje w organizmie, między innymi przeciwdziałają stłuszczeniu wątroby oraz zapobiegają miażdżycy. Odbudowują również strukturę błon komórkowych oraz uczestniczą w budowie mieliny, czyli osłonki włókien nerwowych
- fitosterole z których niektóre zapobiegają miażdżycy oraz wykorzystuje się je w leczeniu łagodnego przerostu gruczołu krokowego u mężczyn
- cukry
- związki fenolowe i triterpenowe które działają uszczelniająco na włosowate naczynia krwionośne, przeciwmiażdżycowo, antyoksydacyjnie, moczo i żółciopędnie
- flawonoidy
- leukoantocyjanidyny i katechiny (niektóre mają zdolność wiązania w organiźmie metali ciężkich jak ołów i eliminacji ich z organizmu)
- kwasy fenolowe
- makro i mikroelementy jak sód, fosfor, magnez, potas, wapń, nikiel, miedż, cynk, kobalt, żelazo, mangan, rubid, cez, beryl, stront, bar, tytan, cyrkon, wanad, chrom, krzem, selen i inne. Jest ich tak wiele, że ciężko wszystkie wymienić. Biorą udział między innymi w procesach budowy układu kostnego, produkcji czerwoych krwinek czy budowy hemoglobiny.
Pyłek kwiatowy posiada również całą masę witamin zarówno wodo jak i tłuszczorozpuszczalnych, które potrzebne są jako regulatory przemiany materii.
       Dzięki temu, że zawiera w swoim składzie tak ogromną ilość składników potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka, znalazł zastosowanie w leczeniu ośrodkowego układu nerwowego, w stanach depresyjnych, zmęczenia, wyczerpania. Używany jest w kardiologii przy leczeniu choroby niedokrwiennej serca, arytmi, przewlekłej niewydolności serca. Ma on również zastosowanie w leczeniu choroby wrzodowej, stłuszczeniu wątroby, wirusowym zapaleniu wątroby, w chorobach reumatoidalnych i zapaleniu stawów. Jest także stosowany przy odczulaniu w alergii na pyłki roślin.






Pierzga


       Pierzga w swoim składzie zawiera:
- witaminy wodorozpuszczalne jak B1, B2, B6, B12, C, P, PP
- witaminy tłuszczorozpuszczalne A, D, E, K
- enzymy
- biopierwiastki potas, żelazo, selen, magnez, miedź, krzem, siarkę, mangan
Ma działanie regenerujące i wzmacniające po chorobach, operacjach, w rekonwalescencji. Jest stosowana w leczeniu przewlekłego zapalenia wątroby, w zapaleniu migdałków, schorzeniach kardiologicznych, niedokrwistości z niedoboru żelaza, schorzeniach jelit i żołądka, leczeniu przerostu gruczołu krokowego u mężczyn.






Propolis
Przepisy domowej apteki







       Propolis, czyli inaczej kit pszczeli, jest to mieszanina żywic zbierana przez pszczoły z pędów roślin a następnie przerabiana. Zawiera on około 300 składników. Najważniejszymi z nich są:
- bioflawonoidy
- hydroksykwasy czyli związki fenolowe
- estry aromatyczne
- olejki eteryczne
- terpeny
- substancje lipidowe
- witaminy B1, B2, B6, PP, kwas pantotenowy, witamina C, Beta-karoten, witaminy tłuszczorozpuszczane A, D, E
- enzymy między innymi esterazy, alfa- i beta-amylaza
- wolne aminokwasy
- węglowodany
- wosk pszczeli
- biopierwiastki takie jak selen, magnez, żelazo, miedź, cynk, chrom, mangan
Główne właściwości:
- przeciwwirusowe (wirusobójcze), powoduje uszkodzenie wirusowego DNA oraz jego autolizę czyli rozpad. Propolis wykazuje dużą aktywność w stosunku do wirusów każdej grypy oraz wirusów opryszczki Herpes simplex virus.
- działanie przeciwbakteryjne - w stosunku do bakterii Gram-dodatnich i Gram-ujemnych, do bakterii tlenowych i beztlenowych, w tym do Helicobacter pylori. Propolis dodatkowo potencjalizuje działanie antybiotyków, ok. 3-krotnie nasila podstawową aktywność przeciwbakteryjną.
- działanie przeciwgrzybicze, hamuje namnażanie grzybów chorobotwórczych, stosowany jest głównie miejscowo w zakażeniach skóry i błon śluzowych narządów rodnych.
- aktywność antyoksydacyjna, propolis zabezpiecza neurony i mitochondria przed stresem oksydacyjnym, ma zastosowanie w prewencji chorób neurodegeneracyjnych i demielinizacyjnych (choroba Aizheimera, Parkinsona, stwardnienie rozsiane).
- działanie przeciwzapalne, propolis podobnie jak większość leków przeciwzapalnych hamuje agregację płytek krwi oraz wytwarzanie prostaglandyn.
- działanie immunostymulujące, propolis wpływa na zwiększoną syntezę przeciwciał, wzrost produkcji makrofagów, wzrost aktywności przeciwwirusowej interferonu, aktywację grasicy.
- aktywność chemoprewencyjna, cytostatyczna i proapoptyczna, hamowanie procesów kancerogenezy.
       Propolis powinien być stosowany w możliwie najwcześniejszych etapach procesu powstawania nowotworu, aby doszło do eliminacji komórek przed nowotworowych Jest również pomocny w dermatologii przy zakażeniach skóry, oparzeniach, odmrożeniach, w łuszczycy, trądziku, odleżynach. Przyspiesza proces gojenia ran. W laryngologii przy leczeniu nieżytów nosa, zapalenia gardła, krtani, zatok, jamy ustnej i dziąseł, stanach po ekstrakcji zębów. W choroby wewnętrznych, stanach zapalnych dróg oddechowych, nadciśnieniu, stanach zapalnych żołądka i jelit, schorzeniach wątroby, leczy hemoroidy, żylaki, owrzodzenia podudzi. Jest również wykorzystywany ginekologiczne w stanach zapalnych czy ranach poporodowych.
       Uwaga! Propolis po roku zaczyna tracić swoje właściwości dlatego ważne jest, by nabywać go z zaufanego źródła a najlepiej bezpośrednio od pszczelarza!
      
Poniżej zamieszczamy wywiad z prof. dr hab Ryszardem Czarneckim o propolisie. Zapraszamy!









Wosk

Przepisy domowej apteki







       Wosk pszczeli jest produkowany w specjalnych gruczołach woskowych pszczół.
Jest on bogaty w witaminę A (100g. wosku zawiera jej około 1,5 mg.) W medycynie wykorzystuje się go w
- zwalczaniu skutków palenia
- leczeniu gardła
- leczeniu nieżytu nosa
- leczeniu zapalenia zatok
- leczeniu kataru siennego i astmy
- stymuluje wydzielanie gruczołów ślinowych
- wpływa na poprawę pracy żołądka
- przyspiesza metabolizm
- pobudza krążenie krwi
- wzmacnia dziąsła i mięśnie jamy ustnej







Jad pszczeli



       Jad pszczeli produkowany jest przez specjalne gruczoły w odwłoku pszczoły. Jest to przeźroczysta, wodnista ciecz o ostrym smaku, zapachem przypominająca dojrzałe banany, rozpuszczalna w wodzie. Działa na organizm na trzy sposoby:
- neurotoksycznie czyli atakuje ośrodkowy układ nerwowy, efektem może być nawet utrata życia
- krwotocznie co spowodowane jest zawartymi w jadzie hemoraginami, które sprawiają, że naczynia włosowate stają się przepuszczalne dla krwi
- hemolitycznie czyli niszczy białe i czerwone ciałka krwi przez co powoduje spadek hemoglobiny.
       Jad pszczeli ma bardzo pozytywne działanie w:
- leczeniu chorób reumatologicznych takich jak zapalenie wielostawowe i choroba zwyrodnieniowa
- leczeniu rwy kulszowej, zespołów bólowych kręgosłupa i twarzy
- neuralgii międzyżebrowej
- choroby zakrzepowej żył
- astmy oskrzelowej
- uporczywego bólu głowy
- łuszczycy i egzemy
- nadciśnienia tętniczego
       Ponadto stymuluje organizm do obrony i pobudza nadnercza do zwiększonej produkcji kortyzolu utrzymującej się ponad tydzień. Z tego powodu jad pszczół ma działanie przeciwwirusowe i przeciwnowotworowe.




       Wszystkich zainteresowanych pogłębianiem wiedzy o leczniczych właściwościach naturalnych produktów pszczelich, zapraszamy do wysłuchania zamieszczonych poniżej wykładów prof. dr hab Ryszarda Czarneckiego na temat apiterapii.